Cropped shot of a young woman using a mobile phone on the sofa at home

Oma verkkotunnus yritykselle

Jokinetin kotisivujen ylläpitoon sisältyy oma verkkotunnus yritykselle yrityksen omalla nimellä. Verkkotunnus voidaan myös siirtää vanhalta palveluntarjoajalta ja kääntää liikenne uusille kotisivuille tai säilyttää vanhalla palveluntarjoajalla, jolloin tarjoamme ainoastaan uudet kotisivut.

Mikäli haluatte hankkia tai siirtää useamman verkkotunnuksen, voidaan niistä valita yksi verkkotunnus “päädomainiksi” ja tehdä HTTP 301-uudelleenohjaus (Moved Permantently) toisista verkkotunnuksista kotisivujen haluttuun “pääosoitteeseen”.

Verkkotunnus voidaan myös varata yritykselle myöhempää käyttöä varten, jolloin sitä ei voi varata enää kukaan muu taho.

Mikä on verkkotunnus?

Verkkotunnus, eli domain, on merkkijono, joka määrittelee auktoriteetin tai hallinnan  internetissä – tyypillisesti esim. kotisivujen hallinnan. Verkkotunnukseen voi olla liitettynä yksi tai useampia IP-osoitteita, joiden avulla internetin liikenne reititetään yhdelle tai useammalle palvelimelle.

Verkkotunnus, esim. google.com, on myös helpompi muistaa kuin tätä vastaava julkinen IP-osoite 142.250.74.142.

Verkkotunnuksia ylläpidetään Internetin nimipalvelussa, joka vastaa kuin entisajan puhelinluetteloa. Puhelinluetteloon nimet on määritelty aakkosnumeerisessa järjestyksessä ja nimeä vastaa aina yksi tai useampi puhelinnumero.

Sama juttu toimii internet-maailmassa, sillä erotuksella, että puhelinnumerojen sijaan käytetään tietokoneiden ymmärtämiä IP-osoitteita.

Verkkotunnuksen rekisteröinti

Kotisivujemme edulliseen ylläpitohintaan kuuluu verkkotunnuksen rekisteröinti- ja vuosimaksut. Rekisteröimme uuden verkkotunnuksen puolestasi, mikäli domain on vielä vapaa eikä ole myytävänä kaupallisessa tarkoituksessa (tietyt verkkotunnukset, joita myydään pelkästään kaupallisissa tarkoituksissa, ovat todella kalliita – niiden hinta voi liikkua jopa tuhansissa euroissa).

Tavallisesti verkkotunnuksen rekisteröinti- tai vuosimaksut liikkuvat noin muutaman euron hintaluokassa per kuukausi.

Verkkotunnuksen nimeämiskäytäntö

Verkkotunnuksia on mahdollista saada eri päätteisenä. Tyypillisimmät päätteet ovat .com (kaupallinen verkkotunnus), .fi (Suomen oma kansallinen pääte) tai .net.

Hyvä verkkotunnus on sellainen, joka on lyhyt, kuvaava ja helppo muistaa. Yrityksen kannalta on hyvä käyttää yrityksen nimeä (tai aputoiminimeä) ja päätteeksi valita esim. .fi tai .com pääte, tai molemmat. Esimerkiksi jokinetti.fi tai jokinetti.com.

Verkko-osoitteissa voidaan myös käyttää alidomaineja. Tyypillisin esimerkki on www. -etuliite, jolloin kotisivjen osoitteeksi muodostuu esim. www.jokinetti.fi. Alidomainia www. käytetään usein ilmaisemaan sitä, että osoite on osa julkista internettiä.

Suomalaisia FI-verkkotunnuksia voi hankkia verkkotunnusvälittäjältä. Jokinetti käyttääkin luotettavaa Sigmaticin (Telia Inmics-Nebula Oy) hallinnoimaa verkkotunnuspalvelua verkkotunnusten ylläpidossa, joka löytyy osoitteesta verkkotunnukset.fi.

Verkkotunnuksen siirto

Jos yritykselläsi on jo entuudestaan verkkotunnus, voidaan verkkotunnus siirtää vanhalta palveluntarjoajaltasi ja kääntää liikenne osoittamaan uusiin, Jokinetin tekemiin yrityksen kotisivuihin.

FI-verkkotunnuksen siirto

FI-verkkotunnuksen siirto on yleensä nopea toimenpide ja onnistuu muutamasta tunnista 1-2 vuorokauteen siirron käynnistymisestä. FI-verkkotunnuksen siirtoa varten tarvitaan välittäjän vaihtoavain nykyiseltä palveluntarjoajaltasi.

Välittäjän vaihtoavaimen saa pyytämällä sen nykyiseltä palveluntarjoajaltasi esim. sähköpostitse.

COM-verkkotunnuksen siirto

COM-verkkotunnuksen siirto kestää yleensä n. viikon verran ja sitä varten tarvitaan valtuutusavain, joka voi kulkea nimellä EPP key, Authorization key tai Transfer code. Valtuutusavaimen (EPP-siirtoavaimen) saat vanhalta palveluntarjoajaltasi.

COM-verkkotunnuksen siirto usein myös epäonnistuu eri syistä huomattavasti herkemmin kuin FI-verkkotunnuksen osalta. Usein .com / .net / .org / .info -verkkotunnuksissa on päällä siirtolukko, joka estää tahattoman verkkotunnuksen siirron. Ennen verkkotunnuksen siirron aloittamista onkin hyvä pyytää siirtolukon poistoa, jotta vältytään turhilta ongelmilta.

Kotisivut ilman verkkotunnuksen siirtoa

Jos yritykselläsi on entuudestaan käytössä Office 365 sähköpostit ja haluat säilyttää verkkotunnuksen hallinnan (ja sähköpostit) nykyisellä palveluntarjoajalla, ei verkkotunnuksen siirtoa tarvitse välttämättä tehdä. Nyrkkisääntönä on, että taho joka tarjoaa sähköpostit, hallitsee myös verkkotunnuksen DNS-ylläpitoa. Tällöin voidaan toimia niin, että sähköpostit ja verkkotunnuksen hallinta jää nykyiselle palveluntarjoajalle ja Jokinetti tarjoaa ainoastaan kotisivut ilman sähköpostia.

Huom! Jos haluat säilyttää DNS-ylläpidon nykyisellä palveluntarjoajallasi, voimme hyvittää verkkotunnusmaksun osuuden ylläpitomaksussa, jolloin verkkotunnusmaksuja ei tarvitse maksaa tuplasti.

Vanhan palveluntarjoajan ylläpitämään DNS-nimipalveluun täytyy tällöin tehdä pieni muutos, jossa kaikki muut palvelut tulevat edelleen vanhalta palveluntarjoajalta, mutta ainoastaan web-liikenne ohjataan uusille kotisivuille.

Tyypillisesti DNS-muutoksia varten tarvitaan pieni muutos kahteen A-tyypin DNS-tietueeseen. Alla on esimerkki jokinetti.fi ja www.jokinetti.fi -osoitteiden nimipalvelinmäärityksistä.

DNS-tietueen tyyppi Isäntänimi (hostname) Sisältö
A jokinetti.fi 94.237.117.116
A www.jokinetti.fi 94.237.117.116

Uudelleenohjaukset

Kotisivujen kanssa kannattaa valita yksi osoite varsinaiseksi kotisivujen osoitteeksi ja tehdä HTTP 301-uudelleenohjaus (Moved Permanently) muista osoitteista valittuun aliverkkotunnukseen.

Esimerkiksi Jokinetin kotisivut vastaavat kaikkiin alla oleviin osoitteisiin:

Kuitenkin pääosoite on osoite numero 4, jolloin muista kohdista (1-3) tehdään uudelleenohjaus osoitteeseen https://www.jokinetti.fi.

Kotisivujen juureen tehdään robots.txt -tiedosto, johon osoitteet määritellään halutulla pääosoitteella. Myös Googlen Search Console -työkaluun välitetään tieto halutusta pääosoitteesta, jolloin hakutuloksiin päätyy osoitteet käyttäen valittua aliverkkotunnusta.

Kirjoittaja on yrittäjä Jokinetissä,
ja ohjelmistoinsinööri AMK
(vm. 1996-2000)

Jaa sivu:

Kotisivujen ominaisuudet:

Kiinnostuitko kotisivuistamme?

Klikkaa painiketta ja laita Jokinetille viestiä, niin saadaan yrityksesi kotisivuasia vireille!
Toimi heti
Scroll to Top