yhteydenottolomake

Yhteydenotto­lomake

Jokinetin kotisivuihin kuuluu yhteydenottolomake, jonka saa lisättyä yrityksen kotisivuille. Lomakkeen toiminta on yksinkertainen – asiakas täyttää lomakkeen netissä ja painaa “LÄHETÄ” -painiketta, jolloin lomakkeen tiedot lähetetään ennalta määriteltyyn sähköpostilaatikkoon. Lisäksi viestistä voidaan välittää kopio muuhun ennalta määriteltyyn sähköpostiosoitteeseen.

Tämä mahdollistaa sen, että voitte jatkaa keskustelua yksinkertaisesti vastaamalla sähköpostiisi saapuneeseen viestiin. Tällöin vastaus menee asiakkaalle, joka täytti lomakkeen tiedot netissä (mikäli hän antoi siihen oikean sähköpostiosoitteensa).

Olemme myös integroineet joillekin asiakkaille yhteydenotto-sivulle lomakkeen, joka lähettää suoraan työtilauksen toiminnanohjausjärjestelmään. Tällöin yhteystiedot-sivulla ei liene välttämättä tarpeellista olla enää erillistä yhteydenottolomaketta. Toki molemmatkin on mahdollista laittaa sivuille yhtä aikaa tarvittaessa.

Roskaposti - nettilomakkeiden ikuisuusongelma?

Internetissä oleva nettilomakkeita käytetään valitettavasti myös väärin. Tyypillisin väärinkäyttö on lähettää roskapostia nettisivulla olevan palautelomakkeen kautta.

Roskapostia voidaan lähettää joko ohjelmallisesti tai käsin. Ohjelmallisesti lähetettynä voi roskapostia lähettää kymmenille tai jopa sadoille tuhansille vastaanottajille pienellä vaivalla.

Miten estää roskapostia?

Markkinoilla on joitain keinoja ottaa roskapostin esto käyttöön kotisivuille. Eri vaihtoehtoja käydään läpi alla. Nämä toimivat roskapostia ohjelmallisesti lähettäviin robotteihin vaihtelevalla menestyksellä.

Googlen reCAPTCHA

Google ja monet muut valmistajat ovat tehneet CAPTCHA-varmenteita vähentämään saapuvan roskapostin määrää. Niissä pitää suorittaa jokin tehtävä, jolla varmistetaan, että viestin lähettäjä ei ole roskapostittajarobotti. Googlella on käytössä ainakin kolmen tyyppisiä CAPTCHA-varmenteita, joilla estetään enimmät roskapostit.

1: Vahvista, että et ole robotti (v2 Checkbox reCAPTCHA)

Tässä CAPTCHA-toteutuksessa käyttäjää pyydetään ruksaamaan valintaruutu todistaakseen, että hän ei ole robotti vaan ihminen. Jos käyttäjä on jo valmiiksi kirjautunut Googlen käyttäjätiliin, voi olla, että riittää että valitsee ruksin eikä erillistä haastetta enää tarvitse suorittaa.

Tässä varmenteessa käyttäjälle, etenkin Google-tiliin kirjautumattomalle, saatetaan näyttää tehtäviä, joissa pyydetään valitsemaan kuvien joukosta jokin tietty asia. Tällainen voisi olla esimerkiksi tehtävä, jossa valitaan kaikki kuvat, joissa näkyy suojatie.

Mikäli kaikkiin tehtäviin on vastattu oikein, voidaan lomake lähettää eteenpäin.

2: näkymätön varmenne (v2 Invisible reCAPTCHA)

Tämä CAPTCHA-varmenne käyttää edistynyttä teknologiaa tunnistamaan todelliset käyttäjät ilman, että käyttäjän tarvitsee antaa mitään syötettä.

3: pisteytysjärjestelmä (v3 reCAPTCHA)

Tunnistaa väärän liikenteen kulissien takana olevasta pisteytysjärjestelmästä ja antaa sinun päättää vähimmäispistemäärästä. Suositellaan vain edistyneeseen käyttöön.

Oikeiden raja-arvojen määritteleminen on haastavaa ja tämä vaihtoehto saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia sivuston ylläpitäjille.

Onko CAPTCHA-varmenne pomminvarma?

Todennäköisesti mikään roskapostisuojaus ei estä roskapostia 100% varmuudella, vaan nämä vuotavat aina hieman läpi.

Googlen reCAPTCHA-haasteiden vaikeustasoa voidaan säätää asteikolla helposta vaikeaan. Kaikkein tiukimmalla tasolla varmistetaan käyttäjän aitous useilla ja toistuvilla kuvatehtävillä.

Muita keinoja estää roskapostia

ReCAPTCHA-varmennuksen lisäksi on olemassa muitakin keinoja estää roskaposteja. Niitä on kuvattu seuraavissa alikappaleissa.

Sanallinen haaste

Ehkä vanhimpia keinoja estää roskapostin lähetystä nettilomakkeessa on ollut lisätä jokin sanallinen haaste yhdeksi kentäksi lomakkeelle.

Tällainen voi olla esim. tehtävä “Kirjoita kenttään, paljonko on viisi plus kolme?” tai “Kirjoita kenttään monta rengasta on moottoripyörässä?”. Jos tehtävä on suomen kielellä tai vieläpä savon murteella, on ulkomaalaisten roskapostittajien vaikeampi läpäistä haastetta ohjelmallisesti.

Kirjoita kuvan teksti

Jotkin CAPTCHA-toteutukset perustuvat kuvaan, jossa on hankalasti ymmärrettäviä kirjaimia ja niissä pyydetään kirjoittamaan kuvan teksti.

Tällaiset kuvahaasteet ovat tietokoneille aivan liian helppoja ratkaistavaksi kuvantunnistuksen avulla. Kokemuksen mukana ne eivät estä kaikkein häijympiä roskapostittajia kovinkaan tehokkaasti.

Hunaja-ansa

Hunaja-ansa on joskus toimiva keino estää kaikkein yksinkertaisimpia roskapostittajia lähettämästä roskapostia nettilomakkeesi kautta.

Hunaja-ansa perustuu siihen, että lomakkeelle lisätään uusi kenttä, joka on visuaalisesti piilossa ja ei näy nettisivulla. Jotkin roskapostittajarobotit eivät huomaa tarkistaa onko kenttä oikeasti näkyvillä vai ei.

Hunaja-kenttä nimetään houkuttelevasti esim. nimellä URL, johon käärmeöljyn mainostajat mielellään täyttävät oman nettisivunsa URL-osoitteen mainostaakseen tuotteitansa.

Lähettäjänä ihminen

Kun tavallinen ihminen lähettää lomakkeen, ei URL kenttä ole mukana lomakkeen tiedoissa, vaan se välittyy tyhjänä lomakkeen käsittelevälle ohjelmanpätkälle. Tästä taustalla oleva koodi tietää, että lomakkeen on luultavastikin täyttänyt ihminen.

Lähettäjänä roskapostittaja (robotti)

Jos taas URL kentässä tulee tietoa, lomakkeen kentät on todennäköisemmin täyttänyt roskapostittaja-ohjelma. Tällöin lomakkeen tietoja ei oikeasti lähetetä sähköpostiin, mutta roskapostittajalle näytetään kuitenkin kiitos-viesti, jotta hän luulee lomakkeen tietojen lähteneen onnistuneesti eteenpäin.

Captcha ja hunaja-ansa yhdessä

Kokemuksen perusteella suhteellisen toimiva yhdistelmä roskapostien estoon on jokin CAPTCHA-toteutus ja hunaja-ansa yhdessä. Tämäkään ei valitettavasti estä roskapostiviestien määrää 100% varmuudella, vaan aina silloin tällöin roskaposteja pääsee tällaisenkin toteutuksen läpi palautelomakkeelta.

Nettipalautelomakkeissa onkin aina roskapostin vaara olemassa, mutta se on tietoinen valinta, jonka riski pitää kantaa yrityksen kotisivuja käyttöönotettaessa.

Palautelomakkeen viestit roskapostiin?

Joskus palautelomakkeen viestit voivat päätyä roskapostiin. Tähän voi olla useita syitä. Joko lähettävä sähköpostipalvelin on puuttellisesti konfiguroitu ja siihen ei ole laitettu kaikkia “suojauksia” päälle, kuten DKIM, DMARC, SPF tai rDNS. Varsinkin Microsoftin 365 sähköpostit ovat tunnetusti herkkiä lisäämään lähettäjän roskapostittajaksi vaikka kyseessä olisikin aivan laillinen lähettäjä.

Internetissä on hyviä testityökaluja, joilla voi testata sähköpostiohjelman suojauksien olemassaolon kouluarvosanalla 4-10. Esim. yksi tällainen on Mail Tester.

Ongelma voi korjautua lisäämällä lähettävään sähköpostipalvelimeen tarpeelliset suojaukset.

Yksi vaihtoehto on luoda vastaanottavaan päähän uusi sähköpostilaatikko, johon palautelomake kirjautuu lähettäessään palautteita. Kun viestit tulevat osoitteesta, joka kuuluu samaan domainiin, niin ne päätyvät todennäköisesti vähemmän herkästi roskapostikansioon.

Kirjoittaja on yrittäjä Jokinetissä,
ja ohjelmistoinsinööri AMK
(vm. 1996-2000)

Jaa sivu:

Kotisivujen ominaisuudet:

Kiinnostuitko kotisivuistamme?

Klikkaa painiketta ja laita Jokinetille viestiä, niin saadaan yrityksesi kotisivuasia vireille!
Toimi heti
Scroll to Top